Без компас

5 места във Велико Търново, където да си направите прекрасни снимки

Велико Търново е невероятно красив град и това е безспорно. Мястото, на което е разположен, архитектурата, природата и историческите забележителности го правят една от най-посещаваните туристически дестинации в България. Неслучайно гостите му постоянно се увеличават. Хиляди българи и чужденци отнасят безброй спомени, а многобройните снимки, направени тук запечатват впечатляващи гледки.

В този прекрасен град накъдето и да погледнеш можеш да намериш вдъхновение. Именно затова много художници, писатели, фотографи, музиканти и други хора на изкуството не спират да ни радват със своите творби, носещи магията на вълшебния Търновград.

Ако и вие искате да направите своите уникални снимки в старопрестолната столица на България, в тази статия ще ви представя някои от най-предпочитаните места, от които се откриват спиращи дъха пейзажи.

1. Площад „Цар Иван Асен I“ (площадът пред Царевец)

Това е мястото, което всеки посетител на Велико Търново не пропуска, а фотоапаратите и камерите, като с някаква свръхестествена, неустоима сила се оказват насочени към величествената, средновековна крепост Царевец.

Още по-приказно и вълшебно изглежда всичко вечер, по време на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“. Тогава легендите оживяват, а преливащите се цветове ни връщат в отминалите времена. От това място се открива и невероятна гледка към другия хълм Трапезица, а долу в ниското и към емблематичната за България църква „Свети Четиридесет мъченици“.

2. Терасите по продължение на ул. „Стефан Стамболов“ в старата част на града

Ако се разхождате из старинно Велико Търново неминуемо ще попаднете на тези тераси. Дори без да ги търсите, те сами ще ви намерят и ще ви повикат. Оттам пред погледа ви ще се разкрие амфитеатрална картина на накацали по скалите къщи, виещата се като змия река Янтра, Стамболовият мост над нея, внушителният паметник на Асеневци и не по-малко внушителната сграда на Художествената галерия, а в далечината и новия град.

Когато видите тези красоти ще ви се прииска да отидете и там, по-близо до тях, за да усетите могъществото на тези великолепни творения на човешката ръка.

Ако пък имате възможността да сте на тези тераси по време на 3D Мапинг шоуто, което е новата гордост на Старопрестолния град, то вие ще си тръгнете истински щастливи и удовлетворени от видяното и заснетото.

3. Стамболовият мост, местност Боруна (паметник Асеневци и художествената галерия „Борис Денев“)

Вече споменахме за това място. Освен красиво отстрани, то е още по-приятно, когато се озовеш там. Пред погледа се открива неземно красива гледка на скален венец, обсипан с накацали една върху друга старинни къщи. Точно този изглед донесе на Велико Търново титлата за най-красив град в света, построен на отвесни склонове в класация за 2016 година на италианския вестник Република. В тази класация Велико Търново е определен като архитектурно бижу, предизвикващо възторг във всеки посетител.

Величието на средновековните владетели от династията Асеневци пък е застинало във внушителния паметник и буди гордост във всички българи и респект в чужденците, а сградата на художествената галерия допълва цялостното усещане на грандиозност и непреходност.

4. Света гора

Във Велико Търново има три исторически хълма – Царевец, Трапезица и Света Гора. Те са свързани с изумителната история на старата столица, както и с едни славни времена на Второто българско царство. Света гора, която тогава е била духовен и просветителски център, а сега продължава да е културно и образователно средище, благодарение на намиращия се там ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, предоставя на хилядите студенти едни наистина незабравими гледки. На този хълм е разположен и наскоро обновеният парк, от чиито тераси градът се вижда като на длан.

5. Арбанаси

Арбанаси е селище, което е в непосредствена близост до Велико Търново и което няма нужда от представяне. Неговото местоположение, на хълм находящ се малко над Трапезица и Царевец, го прави едно от най-добрите места, от които може да се насладите на красотата на Велико Търново, в нейната цялост и измамна необятност. В същото време, то е архитектурен резерват, което го прави не по-малко привлекателен и неустоим за любителите на фотографията и изобразителните изкуства.

С тези 5 уникални места във Велико Търново и неговите околности съвсем не се изчерпват възможностите да заснемете нещо наистина красиво и автентично. Не са за изпускане и тесните, закътани улички на Търново, всяка носеща възрожденски дух. Самоводската чаршия, ул. „Гурко“, квартал Варуша са самобитни и неповторими, а множеството забележителности, скрити навсякъде из Велико Търново могат във всеки момент да ви изненадат и да събудят у вас приключенския и откривателски дух. Ето защо заредете добре батериите на заснемащите си устройства, дори си вземете и резервни, сложете карти с повече памет и бъдете винаги в готовност, защото ако не внимавате, после може да съжалявате за пропуснатото!

И не забравяйте: Велико Търново е невероятно красив и вдъхновение дебне отвсякъде!Booking.com

5/5 - (5 votes)
Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай във фейсбук