Без компас

Пещера Съева дупка – не особено популярна, но много красива

Стотици пъти сме подминавали отклонението за пещерата „Съева дупка“ в село Брестница. Едва през септември месец тази година на път за София със съпругът ми решихме да отделим 1-2 часа и да разгледаме пещерата. Признавам си, очакванията ми не бяха особено големи. Представях си да видя една скална дупка. Може би името на пещерата пораждаше подобна асоциация в мен. Желанието ни да добавим още един печат в книжката за 100-е национални туристически обекта, обаче надделя.

Как се стига до пещерата „Съева дупка“

На картата можете да видите точното местоположение на пещерата. Тя се намира на 4 км. южно от село Брестница, област Ловеч. Ако идвате от София, това е първото село, след като слезете от магистрала Хемус в посока Велико Търново.

Друг признак, по който можете да познаете село Брестница, без дори да гледате указателните табели, са шахтите, които са така разположени върху пътното платно, че се падат точно под гумите на автомобила ви и въпреки гладкия асфалт и липсата на дупки, преминаването през селото не е особено приятно.

към пещерата съева дупка

Стигайки до село Брестница ще видите тези табели

Да стигнете до самата пещера не е никак трудно. Просто следвайте табелите. Стотина метра преди пещерата има паркинг, където можете спокойно да оставите колата си. Следва кратка пешеходна разходка през гората по асфалтирана алея и ще стигнете до касата за билети.

Работно време на пещерата „Съева дупка“

  • от 1 април до 30 септември – от 9:00 до 19:00 часа
  • от 1 октомври до 31 март – от 9:00 до 17:00 часа

Цени

  • до 6 години – безплатно
  • от 7 до 18 години – 2 лв.
  • от 19 до 60 – 4 лв.
  • над 61 години и инвалиди – 3 лв.

Влизането в пещерата се осъществява на групи с екскурзовод, чиято беседа беше много увлекателна.

Пещерата е облагородена през 1967 година. Смята се, че е на около 3 млн. години. Носи името на своите откриватели – братята овчари Съю и Съйко, които са я ползвали като временен подслон. В сравнение с Ягодинската пещера или с Магурата например, дължината й е сравнително малка – едва 250 метра.

Какво ще видите в пещерата „Съева дупка“

В пещерата има 5 зали. Техните имена са: Купена, Срутището, Харамана (Концертна зала), Космос и Белият замък. Истинските красоти на пещерата започват от втората зала. Тук екскурзоводът ще ви покаже сталактони, които са оприличавани на кости, на бамбукова гора или на тръби на орган от катедрала. При почукване издават интересни звуци, дължащи се на дължината и дебелината им.

Безспорно най-красива се оказа третата зала – концертната. Тя е и с най-добра акустика. Тук концерти са имали Лили Иванова, Емил Димитров, част от Софийската филхармония и други. Някои младоженци избират именно тук да сключат граждански брак.

в пещерата съева дупка

Концертната зала

Тук екскурзоводът ни показа и уникалните по рода си скални образувания, наречени хеликтити. Те са изключително красиви, наподобяващи корали. Образуването им не е подвластно на гравитацията, а се дължи на отнасянето на водната капка настрани от въздушното течение.

Изключително впечатляващ е и най-големият сталактон в пещерата. Обиколката му достига 60 метра. Както в други пещери и тук с помощта на въображението си, ще видите множество фигури, сътворени от чудото, наречено природа. С помощта на екскурзовода ние видяхме Исус Христос, Дева Мария с младенеца, Христо Ботев, балдуиновата кула, лъв, делфин, едногърба камила, щраус и още много други фигури.

 

По време на обиколката на пещерата забелязахме, че върховете на много от сталактитите са отчупени. При въпрос към екскурзовода какво се е случило с тях, той ни каза, че от 1995 г. до 2001 г. пещерата е била безстопанствена и това е резултат на вандалските прояви на някои неблагоразумни хора. Много, много тъжно.

Като цяло пещерата „Съева дупка“ е лесно достъпна. Има само един по-стръмен участък в нея, но уверявам ви, всяко едно усилие си заслужава. Имайте предвид, че температурата в пещерата целогодишно е 7-11°C, а влажността — между 90 и 98%. Така, че и тук като във всяка друга пещера удобните обувки и топлите дрехи са задължителни.

За около 30 минути разгледахме пещерата. Екскурзоводът ни беше доста сладкодумен и с радост отговаряше на всичките ни въпроси. Накрая на обиколката прояви търпение и ни позволи да си направим снимки в пещерата.

Посещението на пещерата „Съева дупка“ за пореден път ме накара да се гордея, че съм българка. Страната ни е толкова малка по площ, а природните красоти в нея са просто неизчерпаеми. Така че, моят съвет е, ако случайно се намирате в близост до нея, не се колебайте, а отделете 1 час, за да я разгледате. Уверявам ви, че няма да съжалявате. Пещерата е наистина красива!

 Booking.com

5/5 - (2 votes)
Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай във фейсбук